Thursday, July 14, 2011

SELAMILAH PERASAAN



Dalam sebuah komuter, ada seorang lelaki masuk bersama 2 orang anaknya. Bila lelaki tu masuk ke dalam komuter tersebut, dia hanyut ke dalam perasaan dan dunianya sendiri. Sehingga tak perasan akan apa yang dilakukan oleh 2 orang anaknya.

Dalam masa yang sama, si adik dan si abang yang kecil berlari sana-sini di dalam gerabak komuter tersebut. Berlari siapa sampai tiang dulu, kemudian menjerit kesukaan, yang kalah menangis merengek. Orang yang sedang membaca suratkhabar dan majalah, ditepuknya suratkhabar tersebut.

Suasana dalam komuter yang sebelumnya tenang, menjadi hingar dan amat bising.

Sedangkan si ayah masih tenang, hanyut dalam perasaannya.

Masing-masing dalam komuter sudah tidak selesa, malah terasa marah. Tambah-tambah bila melihat si ayah masih tenang seakan tidak menyedari.

Kemudian datang seorang lelaki, mendekati si ayah. Perlahan, mengusap peha si ayah. Dengan selembut mungkin, si lelaki menegur,

"Encik, anak encik agak menganggu kami.."

Si ayah tersentak. Dia melihat anak-anaknya, mukanya nampak berubah tiba-tiba. Dia ingin bangun.. Sebentar, dia duduk kembali sambil meraup muka dengan tangan.

Di kelopak matanya, ternampak air mata bergenang. Terdengar suaranya beresak tangis.

Lelaki yang menegur rasa pelik dan serba salah,

"Ya encik? Ada apa yang saya boleh bantu?"

Si ayah bercerita,

"Isteri saya, ibu kepada 2 orang anak kecil ini selalu mengadu sakit kepala, dan apabila kami ke hospital, dapat tahu bahawa dia menghidap ketumbuhan di otak..

Doktor menahan dia di hospital, dan dalam masa yang sama tak membenarkan anak-anaknya untuk pergi ke hospital berjumpa ibunya.."

Si ayah menyambung,

"2 orang si kecil ni menjadi murung, tak mahu makan..

Sehingga Doktor membenarkan semalam, untuk mereka berjumpa ibunya hari ini..

Hari ini mereka bertukar menjadi sangat gembira, pagi tadi.. ketika saya nak mengunci pintu, mereka menarik baju,

"Ayah, cepatlah.. Tak sabar nak jumpa ummi ni.."

Tak sabar nak jumpa ibu mereka.

Dan tadi, saya baru sahaja dapat panggilan,

"Encik, encik kena cepat hadir, maafkan saya, isteri encik telah meninggal dunia.."

Si ayah menangis,

"Sekarang saya tak tahu, bagaimana untuk saya khabarkan kepada mereka bahawa ummi mereka sudah tiada.."

Perasaan lelaki yang menegur tadi, dari marah nak menyampah, terus menjadi kasihan yang amat.

Dan si kecil 2 orang tadi terus bermain riang gembira.

Pengajaran: Selamilah perasaan seseorang, kerana kita tak tahu apa yang berlaku~

2 comments:

erika nuris said...

betul tu kak..su sokong sgt..:)

Anonymous said...

boleh x sy copy paste kat blog sy..sy suke cite wak ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails