Monday, November 7, 2016

MEAT BALL SWEDISH

Semalam Kak Atikah tumpang tidur di bilik saya. Segan pula, sebab Kak Atikah adalah seorang ustazah. Dah lah tetamu pulak tu. Tak kan saya tak memasak untuk tetamu kot. Tiba-tiba teringat 'meat ball' frozen yang saya beli minggu lepas yang ada dalam peti ais. Keluarkan meat ball dari (ruang sejuk beku). Lepas 10 minit, saya goreng. Untuk sos black pepper Swedish ala-ala IKEA saya amik kat fb je.

Al maklum ler, saya spesis jarang masuk dapur. Bajet busy!!! Sebenarnya saya tak de mood nak masak sebab tinggal sorang je. Selalu pergi kantin sekolah untuk mengisi perut.

Teringin pula nak cuba resepi 'meat ball swedish' ala-ala IKEA. Saya dah pernah makan kat IKEA dulu. Last pergi tahun 2012. Memang sedappp!  Memandangkan bahan-bahan mudah didapati, apalagi saya memulakan projek "Dapur Teacher Aisyah".

Memang bangga beb, macam tak percaya je buat sendiri. Kebiasaan cubaan kali pertama memang menjadi dan sedap. Kalo nak buat kali kedua selalu tak sedap sangat. Hahaha...so beruntung bagi mereka yang dapat rasa resepi pertama saya ini.

Lunch itu saya buat Melayu + Swedish. Perut melayu kena makan nasi. Malam pula saya rebus spageti. Maka inilah hasilnya.

Nasi goreng + meat ball swedish

Tadaaaa...kecur lidah tak?

 spageti + meat ball swedish, baru lah nampak western sket....hahaha

Nak resepi?? Saya amik kat fb, saya pula jenis yang tak suka ikut sukatan. Main bantai sesuka rasa. 

Saturday, November 5, 2016

1 BINTU HANUN

'Mak-mak' kelas.

Pantas masa berlalu.
Sekejap je dah masuk bulan November. Teringat masa kome mula-mula daftar masuk sekolah, pakai tudung pun senget lagi. Sekarang dah makin lawa, pandai, solehah dan berdikari.

Kekalkan kecemerlangan dalam pencapaian akademik, azhariah dan tahfiz. Ada baki 4 tahun lagi untuk kalian berada di sekolah ini.

Semoga kalian menjadi pelajar yang cemerlang.

Nahwal Imtiyaz!!!





Teacher sayang anak-anak murid kelas 1 Bintu Hanun

WANITA BEKERJAYA

Pada zaman yang serba moden ini, wanita yang bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri sudah menjadi kebiasaan. Amat jarang jumpa wanita yang memilih untuk menjadi suri rumah sepenuh masa. Kalau dia suri rumah, pasti ada pendapatan sendiri seperti bisnes online, menjahit, agen droship, membuat kek dan sebagainya.

Pada zaman moden, inflasi, kemerosotan ekonomi, tidak dapat tidak, wanita perlu berganding bahu bersama-sama suami mencari nafkah hidup. Begitu juga dengan tanggungjawab dalam rumah tangga seperti memasak, mengemas, menjaga dan membesarkan anak serta sebagainya. Semuanya perlu dikongsi bersama.

Kalau zaman dahulu orang ramai takut untuk menjadikan wanita yang menyandang jawatan peguam, doktor, pensyarah, akauntan dan sebagainya sebagai suri hidup, tapi zaman sekarang berbeza. Wanita yang bekerjaya lah yang menjadi pilihan bakal mertua.

Apabila isteri sama-sama membantu suami dari segi nafkah, suami juga perlu turut sama berkongsi tanggungjawab isteri mengurus rumah tangga dan anak-anak. Barulah adil. Tidaklah nanti satu pihak akan terasa terbeban dan berlaku konflik dalaman seterusnya membawa kepada perang besar dalam rumah tangga.

Pesan untuk diri saya juga, andai anda seorang wanita bekerjaya, hendaklah menjaga adab dan tatasusila sebagai seorang isteri. Berusahalah menjaga maruah suami ketika anda berada di tempat kerja.

Patuhilah undang-undang sebagai seorang muslimah ketika berada di luar rumah. Insyaallah, ALLAH juga akan memelihara rumah tangga ada kelak. Insyaallah.

CIKGU DAN TENTERA

Saya tahu awak selalu busy. Kita jarang bermesej. Call pun tak pernah, apatah nk jumpa awak pun payah. Masing-masing sibuk dengan kerjaya. Namun, saya amat selesa sebegini kerana saya punyai prinsip diri. Sebarang bentuk hubungan dengan lelaki atau perempuan ajnabi adalah tidak diharuskan. Surat ini saya tulis sebagai 'open diary' saya. Sekadar tatapan untuk anak-anak dan cucu-cucu kita nanti. Hahaha!!!

Surat ini adalah harapan saya kepada awak. Saya bukanlah jenis yang 'sweet' seperti wanita-wanita di luar sana. Saya akui memang cikgu garang. Tapi saya guna cara 'sweet' saya. Jangan awak kena diabetes sudahlah. Walaupun saya tahu entah bila awak akan jumpa dan baca entry blog saya ini.

********************************************************************

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Bakal suami yang akan kucintai kerana Allah.

Sesungguhnya aku amat bersyukur kerana Dia telah mempertemukan kita setelah 8 tahun untuk sama-sama mengharungi kehidupan berumahtangga tidak lama lagi. Dia telah memakbulkan doa lewat istikharahku yang aku lakukan sepanjang aku menempuh zaman remajaku. Dalam istikharah, pernah aku bermimpi. Seorang lelaki yang memakai sut putih datang kepadaku dan membawa ke suatu tempat yang indah. Bertahun-tahun aku menanti siapakah gerangannya, adakah lelaki yang bersut putih itu seorang doktor? seorang pilot( kot berselisih dalam flight)?seorang Ustaz berjubah putih (hahaha)? Akhirnya Dia menentukan jawapan bahawa lelaki bersut putih itu adalah tentera laut adalah jodohku.

Aku berazam dan berjanji pada diriku sendiri bahawa dirimu akan kucintai dan kukasihi selepas cinta Agungku dan kekasih agungku, iaitu Allah dan Rasul-Nya. Engkau juga tahu akan itu bukan?

Duhai bakal suamiku,

Diri ini telah kupelihara sebaik mungkin demi memastikan cintaku ini hanyalah untuk cinta yang dihalalkan oleh Allah SWT untukku. Aku tidak pernah bercinta dengan mana-mana teruna yang datang mengusik perasaan wanitaku. Aku tidak mahu kelak apabila engkau menerima diri ini yang telah ternoda dengan cinta duniawi. Aku berusaha menjaga perasaan cinta ini demi untuk dirimu wahai bakal suami.

Selama ini aku telah pun dididik dengan agama secukupnya oleh ummi dan abi. Akan ku jaga agama ini agar yang Maha Esa menjaga ikatan ini sehingga ke hari pernikahan dan seterusnya ke akhir hayat.

Wahai bakal suamiku,

Sebagai insan yang kerdil, aku tidak lepas daripada kekurangan dan melakukan kesilapan. Sama ada pada masa ini ataupun pada suatu hari nanti apabila kita ditakdirkan hidup sebumbung kelak. Jika kesilapan itu melibatkan hal-hal yang tidak engkau sukai, tegurlah aku dengan cara yang paling baik. Sebagai wanita, aku dikurniakan hati yang halus dan mudah terhiris dengan kekasaran sama ada yang keluar dari bibirmu ataupun perbuatanmu.

Duhai buah hati,

Aku tidak mahu diri ini dihias dengan intan permata, emas, kemewahan bahkan wang ringgit yang berbentuk kebendaan semata-mata. Dalam hidup kita kelak, apa yang amat kuharapkan adalah kebahagiaan dan ketenangan hidup serta kelapangan dalam melakukan amal ibadat demi memperolehi redha Ilahi. Di samping itu, kita sama-sama berganding bahu mendidik serta membesarkan zuriat yang dikurniakan oleh Yang Maha Pemurah dengan penuh mawaddah dan rahmah.

Kekasihku,

Aku mungkin tidak secantik seperti wanita-wanita lain. Namun, aku ingin sentiasa cantik dan berhias untuk insan yang halal melihat auratku. Suatu hari usiaku akan semakin meningkat. Kulitku akan bertambah hilang serinya akibat melahirkan dan pertambahan usia. Seperti wanita lain, aku ingin menjadi yang pertama dan terakhir dalam hidupmu. Aku bukan tamakkan kasih sayang dan cintamu. Namun, fitrah wanita itu cemburu. Aku ingin menjadi seperti Khadijah yang menjadi satu-satunya teman istimewa baginda Rasulullah sepanjang beliau hidup.

Cinta hatiku,
Rasanya cukuplah setakat ini dahulu warkahku. Mudah-mudahan Allah mengurniakan aku kesabaran dalam menempuhi alam rumahtangga bersamamu apabila tiba saatnya nanti. Semoga rahmat dan kasih sayang Allah sentiasa mengiringi perjalanan hidupmu. Jangan lupa untuk mendoakan kesejahteraan hidup kita kelak di dunia dan akhirat.

Sekian.

Yang benar,
Bakal isterimu.


Boleh buat tajuk drama, 
"Sayangku Leftenan"



Sunday, June 12, 2016

KESUNGGUHAN AWAK BUAT HATI SAYA TERPAUT


Siapa sangka kita akan bertemu bakal suami dengan kawan sekolah. Zaman sekolah dulu saya tidak pernah bercakap dan bertegur sapa dengan awak langsung. Saya sekadar mengenali bahawa awak wujud dalam batch saya. Yang saya tahu awak budak skema yang rajin dan pendiam... hahaha. Itu sahaja yang saya tahu pasal awak pada tahun 2007.

2012 - awak pm saya di fb, saya jual mahal
2013 - awak pm saya di fb, saya jual mahal
2014 - awak pm saya di fb, saya membalas sebagai seorang rakan & kredibiliti sebagai guru
2015 - awak melamar saya di whatsapp, saya isthikarah & sudi menerima awak seadanya.

Malu pun ada bila saya baca semula conversation masa mula-mula awak approach saya kat private message di facebook, memang saya jual mahal gilaaa. Sangat menyampah dengan awak time tu. Hampir 4 tahun  awak berusaha. Betul kata pepatah, sekeras-keras kerak nasi, direndam akan lembut juga. Chewahhh!!! Akhirnya awak berjaya memenangi hati saya.

Apa yang buat saya kagum, 4 hari kemudian terus awak hantar ibu dan ayah jumpa ummi abi saya di kampung terlebih dahulu untuk minta restu perhubungan. Memang terkejut besar kedua-dua ibu bapa saya dan awak bila saya bersetuju untuk memilih awak walaupun kita berdua tak pernah bercakap dan face to face selepas tamat SPM di MRSM dulu. Sekadar berhubung di whatsapp sahaja.


saya kelas 5D

awak kelas 5B


Part ini paling saya kelam-kabut. Awak tanya saiz jari saya dan menyatakan hasrat bahawa keluarga awak ingin merisik pada hari tersebut. Saya mula berdebar kerana saya masih di sekolah dan ada mesyuarat guru pada sebelah petang. Mesyuarat tak habis lagi. saya terus bergegas pulang. Tup, tup kena sarung cincin. Alamak, cincin ketat!!

Selang beberapa hari, awak datang bertemu dengan saya dihadapan ummi abi sebaik pulang dari operasi. Memang berdebar-debar sangat ketika itu. 8 tahun tak pernah bersemuka sejak zaman sekolah. Siapalah saya untuk menilai awak. Namun saya yakin dengan jawapan isthikarah.

Perkara pertama yang perlu bagi seorang wanita atau lelaki bagi memastikan perkahwinan yang bakal dibina akan berjaya dan berkekalan ialah melihat dari sudut agama dan akhlak bakal pasangan. Kedua barulah perasaan hati sama ada berkenan atau tidak.

Walaupun saya dan awak pernah satu sekolah, namun banyak yang perlu saya selidiki dari segi cara berfikir, kebudayaan, kebijaksanaan dan kefasihannya dalam berkata-kata. Selain itu, saya perlu mengetahui aktiviti harian awak. Adakah awak selalu berjemaah ke masjid, beramah mesra dengan jiran tetangga, cara bergaul dengan rakan sekerja dan sebagainya.

Saya redha dan ikhlas menerima awak kerana kesungguhan awak untuk memperisterikan saya.

 Saya sentiasa berdoa semoga Allah panjangkan jodoh kita dan segera diijabkabulkan. Semoga kita menjadi pasangan di dunia & syurga. 

Sunday, April 3, 2016

PENGETUA LEGEND

Pada tanggal 1 April 2016 berakhirlah amanah yang telah dipikul oleh Tuan Haji Omar Bin Bakar selaku ayahanda pengetua Sekolah Menengah Raja Dr. Nazrin Shah (SARJANA) selama 16 tahun .Beliau seorang insan yang banyak menabur bakti bagi kecemerlangan SARJANA. Pelbagai kejayaan demi kejayaan yang dikecapi serta suka duka yang diharungi bersama untuk membangunkan sekolah tercinta ini.Segala usaha Tuan Haji Omar bin Bakar amatlah kami hargai. 

Mula-mula posting SARJANA, memang cuak jugak dengan Cikgu Omar. Bayangkan, sejak saya berada di bangku sekolah dah biasa mendengar beliau. Saya mula melapor diri sebagai guru di SARJANA pada tahun 2014. Pertama kali saya berjumpa dengan beliau secara face to face.Dari segi perwatakan, beliau seorang yang tegas tetapi mendidik. Secara peribadi, saya sangat selesa bekerja dengan beliau. Terasa seperti " Ayah & Anak". Muka garang tapi dalam hati ada taman. Sepanjang berurusan dengan beliau, tak pernah lagi bajet yang saya minta ditolak. Setuju ajeee....itu yang best kerana beliau yakin dengan kemampuan diri kita. Kalau kena tegur. biasalah tu. Anggap ia sebagai teguran untuk mematangkan kita sebagai guru muda yang baru mengenali dunia pendidikan. Insyaallah, saya akan realisasikan majalah sekolah SARJANA tahun ini.


Akhir kata, saya mengucapkan selamat berkhidmat di tempat baru. Kalau ada rezeki, bawalah saya pindah ke SIS juga...opppss. 



 Seperti "Ayah & Anak"

Ayahanda mantan pengetua, Cikgu Omar

 Langkah bagai seorang pahlawan

Senyuman beliau paling mahal 



Friday, January 1, 2016

I'M TRAVELLER

Tahniah buat kawan-kawan yang telah melangkah ke alam perkahwinan.

Tahun ini umur saya bakal genap 26 tahun. Soalan femes bila umur mencecah macam ni, "Bila ko nak kahwin Aisyah?"

" Bajet kahwin asyik lari sebab beli tiket flight je..." hahahaha!!!! Target kahwin umur 27 tahun. Saya nak travel puas-puas dulu.



GURU KELAS 1 IBNU HIBBAN

Baru-baru ini, saya baru sahaja mesyuarat guru akhir tahun 2015 di Grand Hotel Kampar, Perak. Alhamdulillah, kekal sebagai guru kelas Tingkatan 1 2016 (kelas perempuan).

Tahun lepas, saya sebagai guru kelas Tingkatan 1 Ibnu Hibban (kelas lelaki).Rindu pula dengan kenakalan dan keriuhan mereka...hihi. Teacher harap kalian dah study dan ulang hafazan sepanjang cuti sekolah yang lepas. So kita jumpa pada 3 Januari 2016 sewaktu pendaftaran nanti.









Sekadar entry ringkas....

TUDUNG BACKPACKER

Nama pun backpacker, muatan dalam beg hanya untuk pakaian dan keperluan penting sahaja. Seterika atau iron penting tak?? Buat berat beg je kalo bawa dan memang tak ada masa nak gosok-gosok bagai.

That's why, setiap kali nak packing bagasi pakaian, saya mesti pilih material tudung yang bercorak. Tudung bercorak memang tak nampak kedut sangat. Kalau nak jimat ruang bagasi, pilih tudung dwiface. Bagi perempuan spesis saya, baju boleh pakai berulang kali selepas basuh, tetapi tudung kena bertukar sebab nak tangkap gambar dan posing pada scene tempat yang berbeza bukan? Hihihi

Yang tertutup itu indah. Nak travel dan bermusafir kena jaga aurat. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails