Friday, December 9, 2016

Target tahun 2016 ini tercapai.

Berat 60kg telah turun kepada 50kg.


Monday, November 7, 2016

MEAT BALL SWEDISH

Semalam Kak Atikah tumpang tidur di bilik saya. Segan pula, sebab Kak Atikah adalah seorang ustazah. Dah lah tetamu pulak tu. Tak kan saya tak memasak untuk tetamu kot. Tiba-tiba teringat 'meat ball' frozen yang saya beli minggu lepas yang ada dalam peti ais. Keluarkan meat ball dari (ruang sejuk beku). Lepas 10 minit, saya goreng. Untuk sos black pepper Swedish ala-ala IKEA saya amik kat fb je.

Al maklum ler, saya spesis jarang masuk dapur. Bajet busy!!! Sebenarnya saya tak de mood nak masak sebab tinggal sorang je. Selalu pergi kantin sekolah untuk mengisi perut.

Teringin pula nak cuba resepi 'meat ball swedish' ala-ala IKEA. Saya dah pernah makan kat IKEA dulu. Last pergi tahun 2012. Memang sedappp!  Memandangkan bahan-bahan mudah didapati, apalagi saya memulakan projek "Dapur Teacher Aisyah".

Memang bangga beb, macam tak percaya je buat sendiri. Kebiasaan cubaan kali pertama memang menjadi dan sedap. Kalo nak buat kali kedua selalu tak sedap sangat. Hahaha...so beruntung bagi mereka yang dapat rasa resepi pertama saya ini.

Lunch itu saya buat Melayu + Swedish. Perut melayu kena makan nasi. Malam pula saya rebus spageti. Maka inilah hasilnya.

Nasi goreng + meat ball swedish

Tadaaaa...kecur lidah tak?

 spageti + meat ball swedish, baru lah nampak western sket....hahaha

Nak resepi?? Saya amik kat fb, saya pula jenis yang tak suka ikut sukatan. Main bantai sesuka rasa. 

Saturday, November 5, 2016

1 BINTU HANUN

'Mak-mak' kelas.

Pantas masa berlalu.
Sekejap je dah masuk bulan November. Teringat masa kome mula-mula daftar masuk sekolah, pakai tudung pun senget lagi. Sekarang dah makin lawa, pandai, solehah dan berdikari.

Kekalkan kecemerlangan dalam pencapaian akademik, azhariah dan tahfiz. Ada baki 4 tahun lagi untuk kalian berada di sekolah ini.

Semoga kalian menjadi pelajar yang cemerlang.

Nahwal Imtiyaz!!!





Teacher sayang anak-anak murid kelas 1 Bintu Hanun

WANITA BEKERJAYA

Pada zaman yang serba moden ini, wanita yang bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri sudah menjadi kebiasaan. Amat jarang jumpa wanita yang memilih untuk menjadi suri rumah sepenuh masa. Kalau dia suri rumah, pasti ada pendapatan sendiri seperti bisnes online, menjahit, agen droship, membuat kek dan sebagainya.

Pada zaman moden, inflasi, kemerosotan ekonomi, tidak dapat tidak, wanita perlu berganding bahu bersama-sama suami mencari nafkah hidup. Begitu juga dengan tanggungjawab dalam rumah tangga seperti memasak, mengemas, menjaga dan membesarkan anak serta sebagainya. Semuanya perlu dikongsi bersama.

Kalau zaman dahulu orang ramai takut untuk menjadikan wanita yang menyandang jawatan peguam, doktor, pensyarah, akauntan dan sebagainya sebagai suri hidup, tapi zaman sekarang berbeza. Wanita yang bekerjaya lah yang menjadi pilihan bakal mertua.

Apabila isteri sama-sama membantu suami dari segi nafkah, suami juga perlu turut sama berkongsi tanggungjawab isteri mengurus rumah tangga dan anak-anak. Barulah adil. Tidaklah nanti satu pihak akan terasa terbeban dan berlaku konflik dalaman seterusnya membawa kepada perang besar dalam rumah tangga.

Pesan untuk diri saya juga, andai anda seorang wanita bekerjaya, hendaklah menjaga adab dan tatasusila sebagai seorang isteri. Berusahalah menjaga maruah suami ketika anda berada di tempat kerja.

Patuhilah undang-undang sebagai seorang muslimah ketika berada di luar rumah. Insyaallah, ALLAH juga akan memelihara rumah tangga ada kelak. Insyaallah.

Sunday, April 3, 2016

PENGETUA LEGEND

Pada tanggal 1 April 2016 berakhirlah amanah yang telah dipikul oleh Tuan Haji Omar Bin Bakar selaku ayahanda pengetua Sekolah Menengah Raja Dr. Nazrin Shah (SARJANA) selama 16 tahun .Beliau seorang insan yang banyak menabur bakti bagi kecemerlangan SARJANA. Pelbagai kejayaan demi kejayaan yang dikecapi serta suka duka yang diharungi bersama untuk membangunkan sekolah tercinta ini.Segala usaha Tuan Haji Omar bin Bakar amatlah kami hargai. 

Mula-mula posting SARJANA, memang cuak jugak dengan Cikgu Omar. Bayangkan, sejak saya berada di bangku sekolah dah biasa mendengar beliau. Saya mula melapor diri sebagai guru di SARJANA pada tahun 2014. Pertama kali saya berjumpa dengan beliau secara face to face.Dari segi perwatakan, beliau seorang yang tegas tetapi mendidik. Secara peribadi, saya sangat selesa bekerja dengan beliau. Terasa seperti " Ayah & Anak". Muka garang tapi dalam hati ada taman. Sepanjang berurusan dengan beliau, tak pernah lagi bajet yang saya minta ditolak. Setuju ajeee....itu yang best kerana beliau yakin dengan kemampuan diri kita. Kalau kena tegur. biasalah tu. Anggap ia sebagai teguran untuk mematangkan kita sebagai guru muda yang baru mengenali dunia pendidikan. Insyaallah, saya akan realisasikan majalah sekolah SARJANA tahun ini.


Akhir kata, saya mengucapkan selamat berkhidmat di tempat baru. Kalau ada rezeki, bawalah saya pindah ke SIS juga...opppss. 



 Seperti "Ayah & Anak"

Ayahanda mantan pengetua, Cikgu Omar

 Langkah bagai seorang pahlawan

Senyuman beliau paling mahal 



Friday, January 1, 2016

I'M TRAVELLER

Tahniah buat kawan-kawan yang telah melangkah ke alam perkahwinan.

Tahun ini umur saya bakal genap 26 tahun. Soalan femes bila umur mencecah macam ni, "Bila ko nak kahwin Aisyah?"

" Bajet kahwin asyik lari sebab beli tiket flight je..." hahahaha!!!! Target kahwin umur 27 tahun. Saya nak travel puas-puas dulu.



GURU KELAS 1 IBNU HIBBAN

Baru-baru ini, saya baru sahaja mesyuarat guru akhir tahun 2015 di Grand Hotel Kampar, Perak. Alhamdulillah, kekal sebagai guru kelas Tingkatan 1 2016 (kelas perempuan).

Tahun lepas, saya sebagai guru kelas Tingkatan 1 Ibnu Hibban (kelas lelaki).Rindu pula dengan kenakalan dan keriuhan mereka...hihi. Teacher harap kalian dah study dan ulang hafazan sepanjang cuti sekolah yang lepas. So kita jumpa pada 3 Januari 2016 sewaktu pendaftaran nanti.









Sekadar entry ringkas....

TUDUNG BACKPACKER

Nama pun backpacker, muatan dalam beg hanya untuk pakaian dan keperluan penting sahaja. Seterika atau iron penting tak?? Buat berat beg je kalo bawa dan memang tak ada masa nak gosok-gosok bagai.

That's why, setiap kali nak packing bagasi pakaian, saya mesti pilih material tudung yang bercorak. Tudung bercorak memang tak nampak kedut sangat. Kalau nak jimat ruang bagasi, pilih tudung dwiface. Bagi perempuan spesis saya, baju boleh pakai berulang kali selepas basuh, tetapi tudung kena bertukar sebab nak tangkap gambar dan posing pada scene tempat yang berbeza bukan? Hihihi

Yang tertutup itu indah. Nak travel dan bermusafir kena jaga aurat. 

BACKPACKERS PAKAI HANBOK

Entry kali ini nak berkongsi pasal pakaian tradisional Korea iaitu Hanbok. Kalau menonton drama Korea nampak sweet dan sopan je artis korea pakai Hanbok. Saya juga tidak melepaskan peluang untuk memakai pakaian tradisional ini ketika travel Ke Korea Ke Kita...haha. Perkara yang wajib untuk dilakukan ialah shooting dan berposing dengan Hanbok. Tapi di manakah tempat yang ada untuk melakukan aktiviti?

Sebenarnya ada banyak tempat yang menyediakan pengalaman memakai Hanbok, tapi saya pergi ke Insadong Tourist Center. Kena bayar 3000 won untuk tempoh sejam. Memang terasa macam Princess Korea versi muslimah je...hihihi. Baju longgar, selesa dan tidak nampak bentuk badan, Saya berpendapat baju kebaya lagi seksi berbanding Hanbok.

 Puteri-puteri bersama Maharani memakai Hanbok

 Cantik tak cikgu Aisyah???

Sweet dan sopan gitu

Feeling2 macam drama Princess Hour

Cakkkkk... Banyak pilihan Hanbok yang boleh dipakai

Nampak lawa, nampak lawa, dia pakai Hanbok

Anyeong Haseyo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails