Sunday, June 12, 2016

KESUNGGUHAN AWAK MEMBUAT HATI SAYA TERPAUT


Siapa sangka kita akan bertemu jodoh dengan kawan sekolah. Zaman sekolah dulu saya tidak pernah bercakap dan bertegur sapa dengan awak langsung. Saya sekadar mengenali bahawa awak wujud dalam batch saya. Yang saya tahu awak budak skema yang rajin dan pendiam... hahaha. Itu sahaja yang saya tahu pasal awak pada tahun 2007.

2012 - awak pm saya di fb, namun saya tidak layan
2013 - awak pm saya di fb, namun saya acuh tak acuh
2014 - awak pm saya di fb, saya membalas sebagai seorang rakan & kredibiliti sebagai guru
2015 - awak melamar saya di whatsapp, saya sudi menerima awak seadanya.

Bayangkan kita tidak pernah bersua dan bercakap,sekadar berhubung di whatsapp. Akhirnya, Allah pertemukan kita di hadapan ummi dan abi setelah 8 tahun. Macam drama pulak!

saya kelas 5D

awak kelas 5B


Part ini paling saya kelam-kabut. Awak tanya saiz jari saya dan menyatakan hasrat bahawa keluarga awak ingin merisik pada hari tersebut. Saya mula berdebar kerana saya masih di sekolah dan ada mesyuarat guru pada sebelah petang. Mesyuarat tak habis lagi. saya terus bergegas pulang. Tup, tup kena sarung cincin.

 Saya sentiasa berdoa semoga Allah panjangkan jodoh kita dan semoga kita menjadi pasangan di dunia & syurga. 

Sunday, April 3, 2016

PENGETUA LEGEND

Pada tanggal 1 April 2016 berakhirlah amanah yang telah dipikul oleh Tuan Haji Omar Bin Bakar selaku ayahanda pengetua Sekolah Menengah Raja Dr. Nazrin Shah (SARJANA) selama 16 tahun .Beliau seorang insan yang banyak menabur bakti bagi kecemerlangan SARJANA. Pelbagai kejayaan demi kejayaan yang dikecapi serta suka duka yang diharungi bersama untuk membangunkan sekolah tercinta ini.Segala usaha Tuan Haji Omar bin Bakar amatlah kami hargai. 

Mula-mula posting SARJANA, memang cuak jugak dengan Cikgu Omar. Bayangkan, sejak saya berada di bangku sekolah dah biasa mendengar beliau. Saya mula melapor diri sebagai guru di SARJANA pada tahun 2014. Pertama kali saya berjumpa dengan beliau secara face to face.Dari segi perwatakan, beliau seorang yang tegas tetapi mendidik. Secara peribadi, saya sangat selesa bekerja dengan beliau. Terasa seperti " Ayah & Anak". Muka garang tapi dalam hati ada taman. Sepanjang berurusan dengan beliau, tak pernah lagi bajet yang saya minta ditolak. Setuju ajeee....itu yang best kerana beliau yakin dengan kemampuan diri kita. Kalau kena tegur. biasalah tu. Anggap ia sebagai teguran untuk mematangkan kita sebagai guru muda yang baru mengenali dunia pendidikan. Insyaallah, saya akan realisasikan majalah sekolah SARJANA tahun ini.


Akhir kata, saya mengucapkan selamat berkhidmat di tempat baru. Kalau ada rezeki, bawalah saya pindah ke SIS juga...opppss. 



 Seperti "Ayah & Anak"

Ayahanda mantan pengetua, Cikgu Omar

 Langkah bagai seorang pahlawan

Senyuman beliau paling mahal 



Friday, January 1, 2016

I'M TRAVELLER

Tahniah buat kawan-kawan yang telah melangkah ke alam perkahwinan.

Tahun ini umur saya bakal genap 26 tahun. Soalan femes bila umur mencecah macam ni, "Bila ko nak kahwin Aisyah?"

" Bajet kahwin asyik lari sebab beli tiket flight je..." hahahaha!!!! Target kahwin umur 27 tahun. Saya nak travel puas-puas dulu.



GURU KELAS 1 IBNU HIBBAN

Baru-baru ini, saya baru sahaja mesyuarat guru akhir tahun 2015 di Grand Hotel Kampar, Perak. Alhamdulillah, kekal sebagai guru kelas Tingkatan 1 2016 (kelas perempuan).

Tahun lepas, saya sebagai guru kelas Tingkatan 1 Ibnu Hibban (kelas lelaki).Rindu pula dengan kenakalan dan keriuhan mereka...hihi. Teacher harap kalian dah study dan ulang hafazan sepanjang cuti sekolah yang lepas. So kita jumpa pada 3 Januari 2016 sewaktu pendaftaran nanti.









Sekadar entry ringkas....

TUDUNG BACKPACKER

Nama pun backpacker, muatan dalam beg hanya untuk pakaian dan keperluan penting sahaja. Seterika atau iron penting tak?? Buat berat beg je kalo bawa dan memang tak ada masa nak gosok-gosok bagai.

That's why, setiap kali nak packing bagasi pakaian, saya mesti pilih material tudung yang bercorak. Tudung bercorak memang tak nampak kedut sangat. Kalau nak jimat ruang bagasi, pilih tudung dwiface. Bagi perempuan spesis saya, baju boleh pakai berulang kali selepas basuh, tetapi tudung kena bertukar sebab nak tangkap gambar dan posing pada scene tempat yang berbeza bukan? Hihihi

Yang tertutup itu indah. Nak travel dan bermusafir kena jaga aurat. 

BACKPACKERS PAKAI HANBOK

Entry kali ini nak berkongsi pasal pakaian tradisional Korea iaitu Hanbok. Kalau menonton drama Korea nampak sweet dan sopan je artis korea pakai Hanbok. Saya juga tidak melepaskan peluang untuk memakai pakaian tradisional ini ketika travel Ke Korea Ke Kita...haha. Perkara yang wajib untuk dilakukan ialah shooting dan berposing dengan Hanbok. Tapi di manakah tempat yang ada untuk melakukan aktiviti?

Sebenarnya ada banyak tempat yang menyediakan pengalaman memakai Hanbok, tapi saya pergi ke Insadong Tourist Center. Kena bayar 3000 won untuk tempoh sejam. Memang terasa macam Princess Korea versi muslimah je...hihihi. Baju longgar, selesa dan tidak nampak bentuk badan, Saya berpendapat baju kebaya lagi seksi berbanding Hanbok.

 Puteri-puteri bersama Maharani memakai Hanbok

 Cantik tak cikgu Aisyah???

Sweet dan sopan gitu

Feeling2 macam drama Princess Hour

Cakkkkk... Banyak pilihan Hanbok yang boleh dipakai

Nampak lawa, nampak lawa, dia pakai Hanbok

Anyeong Haseyo

BUDAYA BACKPACKING

Sekadar perkongsian sahaja, saya mula ke luar negara pada usia 22 tahun. Itupun mewakili UPSI ke Vietnam, memang teruja apabila pertama kali menaiki kapal terbang . Jakun betul..!!! Pada usia 23 tahun di tahun akhir universiti sebelum konvo, saya dan kawan-kawan plan nk travel ke luar negara kali ke-2. Kami pergi ke Indonesia (Jakarta - Bandung). Setelah itu, pada usia 24 saya memberanikan diri untuk ke Kemboja dan Riau. Usia 25 tahun, saya melangkah ke negara jauh pula iaitu Korea dan Australia.

Macam mana nak berani travel sendiri? Mulakan dulu travel dalam Malaysia. Dah agak-agak lepas, travel ke negara dekat-dekat seperti Indonesia ke, Thailand ke. Dah agak lepas, pergilah jauh sikit. Lama-lama berani dan yakin lah, sebab pengalaman adalah guru dalam travel.

Ramai orang beranggapan bahawa travel merupakan satu bentuk kemewahan yang hanya boleh dinikmati oleh golongan kaya. Malangnya ia hanyalah sebuah mitos semata-mata disebabkan oleh persepsi masyarakat yang hanya melihat kepada kos tiket flight, hotel mewah dan tempat percutian terkenal serba mahal sahaja.

Travel secara backpacking merupakan salah satu alternatif yang mula menjadi trend masyarakat sekarang. Kebanyakkan backpacker memilih untuk tidur di hostel atau berkongsi homestay. Mereka sanggup membayar dengan harga lebih rendah agar dapat menggembara dengan lebih lama dan lebih jauh.

Tabiat backpacking menjadikan seseorang individu itu tidak materialistik dan suka berkongsi. Kannnn...setuju sangat. Buat bakal suami, kalau bakal isteri anda seorang backpacker anda merupakan seorang suami yang beruntung kerana dia bukanlah seorang isteri yang high maintenance!!! Cukup baginya baju, seluar dan tudung beberapa pasang yang tidak perlu iron tanpa barangan keperluan yang lain. Dengan muatan backpack yang kecil akan menyebabkan mereka tidak akan shopping sakan semasa travel. Fakta yang paling penting, mereka sangat berdikari!!!

Adalah penting untuk kita menerapkan budaya travel ini kepada golongan muda. Dengan travel usia muda, kita akan belajar untuk menerima budaya baru dan meraikan perbezaan, memperluaskan sudut pandangan kita dan juga memahami dunia dengan lebih baik. Saya merasakan saya seorang guru yang lain dari yang lain. Saya selalu berkongsi cerita travel saya di dalam kelas untuk menghilangkan kebosanan dan rasa mengantuk  anak murid sehingga mereka turut teringin dan terpengaruh dengan saya....hahaha

Cikgu Aisyah kaki backpacker

BACKPACKER KE PERTH ( Part 3)

Nak sambung lagi pasal Perth ni. Entah bila nak masuk cerita pasal itenary. Plan ke Perth ni saya pun xdelah study sangat, pemalas punya cikgu!!! Bukan pemalas ok, tapi cikgu busy dengan tugas hakiki di sekolah. Dah start cuti sekolah, baru ler nak study tempat menarik.

Sedikit info yang saya nak share pengalaman sewaktu backpacker ke Perth bulan lepas:

1. Selepas membeli tiket flight Air Asia, baru saya urus dapatkan visa. Anda boleh dapatkan visa terus secara online ataupun pergi ke mana-mana syarikat agensi perlancongan. Setiap agensi perlancongan menawarkan harga visa yang berbeza. Saya buat dengan harga RM50.

2. Kita boleh guna lesen kereta Malaysia di Australia. Nama pun backpacker, so drive sendiri untuk bergerak ke sana sini, Memandu di Perth sangat selamat, rakyat di sana sangat berhemah dan mematuhi undang-undang keselamatan jalan raya. Kita tak boleh speed atau bawa kereta laju-laju walaupun terdapat banyak lane dan kosong. Pandu ikut hadlaju yang ditetapkan. Memang sesuai wanita spesis saya bawa kereta di sana 80km/jam....haha. Sepanjang di Perth, saya guna waze je lagi senang!!!


Kat Malaysia bawa Alza, kat Perth bawa Estima. Tq co-pilot kerana bacakan waze untuk saya.

3. Waktu di Perth sama seperti di Malaysia. Cuma siang di sana lebih panjang berbanding malam. Sebab tu subuh masuk awal, jangan bangun subuh 6 pagi seperti di Malaysia ye, itu dah boleh masuk waktu dhuha di Perth. 

Dirikan solat di mana sahaja. Jangan takut nak travel di bumi Allah kerana takut nak solat atas tanah tanpa sejadah kerana tanah itu tempat sujud. Untuk backpacker muslimah, yang penting pakaian mesti menutup aurat tanpa perlu membawa telekung. Satu lagi, bawa botol spray air sekali!

4. Ramai orang Malaysia di Perth. Siap ajak geng backpacker saya untuk migrate ke sana beb!! Especially yang bekerja memetik buahan seperti epal, anggur dan strawberi. Ramai juga yang berasal dari Pulau Krismas, ini fakta yang saya baru tahu. Di mana kepulauan ini memang ramai orang Melayu. Menurut cerita Hj Yon dan Bro Shardi datuk nenek moyang mereka di bawa dari tanah melayu untuk menjadi buruh di Pulau Krismas. Ada yang dah jadi rakyat dan PR Australia. Kalau nak cari homestay milik orang melayu kat Perth memang senang. 

5. Kedai di Perth tutup awal. Pukul 5 petang dah tutup. Rakyat di Australia bukan macam di Malaysia, kena bekerja dari pagi sampai malam dan lakukan 2 pekerjaan dalam waktu sama, Mereka tidak. Lepas habis kerja, mereka akan pulang ke rumah masing-masing untuk spend time masa bersama keluarga. Bila kedai tutup awal, maka tidak kelihatan golongan remaja untuk keluar malam dan lepak. Waktu malam di sana sangat sunyi sepi.

6. Perth sangat sesuai dilawati terutama golongan yang 'natural lover' dan pencen. Sebab keadaan di sana sangat tenang, damai, dan tenteram serta jauh dari kehidupan hiruk pikuk di bandar. Rakyat di sana sangat ramah dan baik. Kalau nak keluar berjalan rasa selamat dan aman.


Thursday, December 31, 2015

BACKPACKER KE PERTH ( Part 2)

Sehari sebelum bertolak, barulah saya terhengeh-hengeh nk packing bagasi makanan. Bagasi pakaian dah 3 hari siap. Untuk bagasi makanan, anda kena semak kat internet terlebih dahulu barangan yang boleh dibawa ke Australia dan buat senarai dalam kertas. Makanan memang susah di bawa masuk ke Australia. Ia melanggar peraturan negara mereka. So, declare sahaja makanan yang kita bawa dengan buat list kertas. Sampai sana, mereka akan check bagasi makanan yang kita bawa.


Makanan yang BOLEH dibawa:
  • Mee segera seperti Maggi/Mamee/Bubur Nasi yang berperisa ayam, kari, vegetarian dsb.
  • Ikan sardin/tuna dalam tin
  • Rencah sambal tumis, kari ayam, kuah kacang seperti jenama Brahims, Aliff dsb (kecuali yang ada bunga cengkih)
  • Kiub ayam, tomyam especially jenama Maggi (jenama ni amat femes kat sana)
  • ikan bilis (dipaketkan di kilang seperti beli kat Tesco ataupun Giant)
  • beras, bihun, spageti dan lain-lain yang tidak mempunyai unsur-unsur terlarang seperti telur
  • Nescafe / tea 3-in-1 (yang ni aku baru tau sebab takde susu, hanya guna non-dairy creamer)
  • Susu formula untuk bayi ataupun anak-anak kecil
  • ubat-ubatan yang dinasihat/dibenarkan (prescribed by) oleh doktor. Panadol atau balm boleh bawak
  • rempah ratus yang berbentuk serbuk dipaket/dibeli di Tesco ataupun Giant

Makanan yang TIDAK BOLEH dibawa:
  • serunding daging/ayam
  • bahan makanan yang mengandugi telur
  • hasil tenusu seperti susu, cheese, mayonis dsb
  • minuman/makanan yang mengandungi coklat ataupun susu (Milo 3-in-1)
  • buah-buahan
  • rempah ratus yang berbentuk bijik seperti bunga cengkih, lada hitam yang masih belom dikisar
  • daging, ayam mentah ataupun makanan yang berunsurkan bahan-bahan ini


 Bagasi makanan saya :

Perjalanan kami dari KLIA 2 ke Perth memakan masa 5 jam setengah. Air Asia menjadi pilihan kami dengan harga tiket RM 980. Dari KLIA 2 kami bertolak jam 12.05 am so sampai sana dalam 5.30 am. Sepanjang dalam flight tido jelah sbb malam. Sebaik tiba di airport Perth, Bro Shardy dan Hj Yon menjemput kami untuk ke homestay mereka.

Hj Yon dan Bro Shardy menjemput kami di airport. 
Saya pun lupa nama kandang yang Hj Yon tarik dengan Estima. Maklum ler bagasi besar-besar belaka untuk diletakkan.

Sampai homestay, kami terus serbu dapur yang cantik. Al maklum ler, makan nasi lemak Pak Naser awal sangat dalam flight. Cepat sangat lapar. Bro Shardy telah menyediakan bahan mentah untuk kami memasak. Mujur ada geng mak-mak yang pandai masak. Kelengkapan memasak yang disediakan sangat tip top!!! 

Geng mak-mak menunjukkan skills masing-masing

Datin Masak, Dato' Suka

Orang berbudi, kita berbahasa. Kami turut menjamu Hj Yon dan isteri Mak Ila untuk sarapan bersama kami . Walaupun baru berjumpa, terasa macam keluarga sendiri. Hj Yon banyak membantu saya dalam menyusun itenary. Untuk hari pertama, kami hanya ronda-ronda sekitar bandar Perth dahulu.

Selepas bersarapan + rehat + makan tengahari, kami apalagi bersiap untuk berjalan-jalan dan beli bahan mentah untuk memasak. Kalau bab pergi kedai memang saya sukeeee...

 Big smile....!!!

 Biarlah mak-mak membeli dan memilih ikan, anak-anak jaga troli je...hihi

Bawang kat sini memang mahal, sbb masa kat airport dah kena rampas, so kena beli lagi.

Hari pertama survey harga Corelle... mmmg murahhh beb!! Krimas sale lagi, dpt diskaun 30% di Big W

Muka excited dapat Corelle!!!

Tu diaaa, kalo kat Malaysia sekotak di dlm RM 400 kat sne saya dapat harga RM 120 henggetttt!!

Ok, bersambung next entry pulak...!!

BACKPACKER KE PERTH ( Part 1)

Kali ini saya ingin bercerita pengalaman backpacker saya dan kawan-kawan ke Perth, Australia. Perancangan ini dibuat 2 bulan sebelum fly ke Perth. Menjadi kebiasaan kami, pada asalnya sembang-sembang kosong je pun, tup tup terus jadi beli tiket flight...hahaha.

Sepatutnya setahun satu negara je, tapi tahun 2015 ini 3 buah negara yang saya travel secara backpacker. Kalau ikutkan plan asal, family nak kahwinkan saya bulan December, hahaha. Tapi faham-faham jelah masalah bajet, yang penting bajet utk travel backpacker sentiasa ada. Mujur bakal suami jenis tak kisah dan sanggup menerima bakal isteri yang suka travel. Jangan risau, duit travel i pakai duit sendiri tau!

Nama pun backpacker, everything kena buat sendiri. So, kami bahagikan tugasan sebab masing-masing busy dengan kerjaya.

Tiket flight ( Abg Isam)
Itenary Perth ( Saya, Pn Yati)
Bajet ( Saya, Pn Yati)
Penginapan ( Saya, Abg Isam, Abg Riey)
Pengangkutan ( Bro Syardi owner homestay di Perth)
Makanan ( Geng mak-mak...hahaha)

Lebih kurang macam tulah gerak kerja kami dalam tempoh dua bulan. Kejap on kejap off sebab bertimbun kerja kat sekolah. Geng backpacker saya ini hampir semua guru dan orang kuat UPSI sebab tu mudah untuk kami selaraskan tarikh cuti. Kannnn...

Setelah urusan beli tiket flight selesai, saya mengambil alih untuk mencari penginapan. Alhamdulillah, jumpe kat blog je pun. Saya berhubung dengan owner homestay melalui whatsapp je. Nama owner tu adalah Bro Shardy merupakan rakyat Malaysia yang menetap di Perth hampir 15 tahun. Masih bujang lagi. Mula-mula call, ingat beliau ini adalah student Malaysia yang study kat Perth. Then minta die send gambar homestay supaya senang saya nk forward pada ahli rombongan.

Ada 2 homestay kiri dan kanan yang dimiliki oleh Bro Shardy

Inilah homestay kami di alamat 33 Elward Way Balga, Perth WA

 Ruang dapur & ruang tamu

 Ruang luar dan BBQ

 Ruang BBQ

Taddaaaa...inilah  Bro Shardy, 39 tahun, bujang dan pemilik homestay


 Siap kemudahan dan kelengkapan memasak. Best!!!i

Bila Bro Shardy send gambar homestay beliau, terus kami confirm je. Bertambah teruja nk sampai ke Perth. Lagipun beliau orang Malaysia dan sangat memahami budaya kita. Nak berurusan pun senang. Ok, settle bab booking penginapan untuk 2 buah homestay selama 6 hari 5 malam. Dengan muka x malu jugak, saya meminta Bro Shardy carikan kereta untuk kami sekali. Akhirnya kami dapat Estima & Hyundai I Max ( kalo kat Malaysia panggil Starex). Ahli backpacker kami seramai 13 org dewasa & 2 org kanak-kanak, Untuk pengetahuan, penginapan kat sini pun ikut kapasiti, bukan macam setingan main sumbat je dalam satu rumah. That's why i booking 2 buah homestay. Begitu juga dengan pengangkutan, kanak-kanak pun dikira 1 seat. Parent tak boleh nk riba baby, baby kne duduk kat baby seat. 

 Possing depan homestay dan kereta

Possing dengan Estima pulak

Entry seterusnya nk cerita itenary pulak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails