Friday, December 23, 2011

ALKISAH

Assalamualaikum wbt.

Hari ini jari-jemari yang tidak begitu nak runcing ingin menaip dan berkongsi sesuatu.

Minggu depan bermulalah ‘Study week’. Semester ini saya bakal menduduki 4 kertas sahaja bagi peperiksaan akhir semester.

Complex Variables – 7 Januari 2012
Lukisan Kejuruteraan – 11 Januari 2012
Ordinary Differential Equations – 13 Januari 2012
Trends and Issues in Education for Mathematical Sciences – 16 Januari 2012

Seperti kebiasaan, pelbagai agenda yang dirancang dalam study week. Pergi program ke sana sini, rehlah, mesyuarat, buat jamuan bagai. Nekad betul! Seolah-olah macam exam dah habis je.
.
Eh, apa yang sudah merepek ini??

Berbalik semula pada tujuan entry ini. Hari ini saya tiada kuliah, so mengambil keputusan untuk masuk pejabat. Buat apa yang patut. Biasalah, kalau kerja di pejabat ini menghadap komputer lah kerjanya. Sempat juga mata ini menjeling-jeling buka FB (amaran : Dah siap kerja baru buka FB). Ingin dijadikan cerita, saya menerima satu mesej dari salah seorang ‘friends’ di FB yang merupakan pelajar sekolah menengah. Saya pun sendiri tidak tahu bagaimana saya boleh approve adik tersebut. Adik tersebut menceritakan masalah dan bertanyakan hukum agama kepada situasi yang dialaminya. Pada mulanya saya agak terperanjat berikutan saya adalah bukan insan yang layak dan arif berkaitan ilmu agama Islam secara mendalam. Apatah lagi apabila ditanya soal hukum. Walaubagaimana pun selagi mana saya boleh jawab persoalan dan permasalahan saya akan cuba memberikan jawapan yang terbaik.

Mungkin adik tersebut malu untuk bertanya kepada ibu bapa, rakan-rakan dan guru. Lalu merujuk saya sebagai insan yang tidak mengenalinya, mungkin lebih selesa. Mungkin. Satu hari juga setelah saya bergelar pendidik, saya juga akan menerangkan perkara sama juga. Perkara biasa bagi remaja membincangkan soal jawab berkaitan baligh.

Baligh menjadi sempadan antara fasa kanak-kanak dan fasa dewasa. Mengikut Islam, baligh menjadi penanda asas bermulanya taklif, di mana seseorang individu bertanggungjawab atas setiap pilihan dan tindakannya. Akil baligh juga adalah satu peringkat di mana tubuh kita berubah dari seorang kanak-kanak ke seorang dewasa. Selepas ini, ketinggian naik mendadak, saiz otot badan bertambah, tubuh makin sasa dan suara pula semakin dalam dan garau (bagi lelaki).

Kalau sebelum ini, sekiranya adik-adik ada tinggalkan solat, puasa, buat jahat, buat baik, emak dan ayah yang tanggung semua. Tapi setelah mencapai usia baligh kita sudah kena tanggung sendiri. Bagi perempuan kita sudah diwajibkan untuk menutup aurat. Pesanan saya buat adik-adik, apabila pertama kali dapat tanda baligh, kita harus memberitahu kepada ibu (bagi perempuan) dan bapa (bagi lelaki) supaya boleh diberi nasihat, bimbingan, panduan dan pedoman bagaimana untuk hidup sebagai seorang lelaki muda dan gadis yang sudah mencecah usia baligh terutama dalam bab mandi wajib!

Akhir kata,apabila kita sudah baligh, maknanya kita kena patuh semua perintah Allah, tidak boleh nak main-main lagi. Apa yang Allah suka, kita buat. Dan apa yang Allah larang kita tinggalkan. Semoga adik-adik akan berusaha gigih untuk jadi insan yang soleh solehah dan musleh hendaknya. Sekian.

2 comments:

azwa amani said...

fuhhh..letih baca celoteh datin.. huhu.. kak, dengan nama tu takde ke DATIN??? HUHU ;P

Aisyah Mawarddah said...

Biasalah, kalo datin dah start berceramah....hehe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails