Sunday, August 7, 2011

LAKSAM

Assalamualaikum wbt.

Last Saturday, I learned how to make laksam from Pn Yati. Memang dah lama mengidam nak makan laksam sangat-sangat. Dalam bab-bab memasak ini saya memang excited apatah lagi kalau masak makanan kegemaran saya. Yang penting bahan-bahan masakan mesti cukup dan lengkap. Saya agak mementingkan rasa dan keenakan. Kalau tidak sedap pun, belasah je. Hehe. Dan saya bukanlah seorang yang suka makan pedas. Huhu

By the way, I miss ummi recipe. Entah mengapa saya teringin nak buat pizza sendiri. Kan best kalo boleh bawa oven kat sini.
Here is recipe of Laksam.

Tepung Laksam :
•3cwn tpg beras
•1/2 cwn tpg gandum
•4cwn air suam

bahan kuah:
•Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
•Sedikit halia
•Sedikit bwg putih
•Sedikit bwg merah/besar
•Sdkt lada hitam
•Santan
•Sedikit garam

Bahan ulam:
•taugeh,daun kesum(dipotong halus),

Sambal Belacan:
•cili merah
•garam
•cuka

Cara-cara
1. Cara buat laksam: Panaskan kukus. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Letak tudung periuk dlm kukus & ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk (jgn terlalu tebal). Kukus sampai masak.

2.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

3.Untuk kuah: Kisar isi ikan & tapis ke dlm periuk. Kemudian, kisar halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

4.Untuk sambal belacan: Blend cili merah ,tambah garam skit dan letakkan sedikit cuka

Selamat Mencuba!!!!!!!!

Sedang khusyuk menggulungkan tepung laksam

Tepung laksam yang sudah digulungkan

Tepung laksam yang sudah siap dipotong-potong


Laksam dan Nasi Briyani menu berbuka kami

3 comments:

Cikgu Moon said...

wahh....sedapnye laksam.....feveret nie....bleh la try nnti...hehe

Cikgu Moon said...

wahh....sedapnye laksam.....feveret nie....bleh la try nnti...hehe

Cikgu Moon said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails