Friday, February 20, 2015

GURU SANDARAN 2014

Assalamualaikum wbt.

Enrty kali ini ingin menceritakan pengalaman saya bekerja sebagai guru sandaran sebelum posting mengajar entah ke mana. Tahun lepas punya cerita~

Pada mulanya saya memang tengah sambung master di UKM.Saya hanya mampu bertahan selama 5 bulan sahaja. Dalam tempoh 5 bulan benar-benar telah membuat saya bermusahabah diri. Akhirnya saya menarik diri dalam membuat research walaupun proposal bagai sudah dihantar. Bukan saya pemalas, cuma saya rasa tak best...hahaha. Baru saya mengenali diri bahawa saya suka bercakap dan tak boleh menghadap dan baca jurnal lama-lama.

Saya mengambil tindakan dengan menghantar resume secara walk in kat sekolah menengah agama negeri dan PPD Perak Tengah. Untuk dipendekkan cerita, kesemua sekolah tersebut menelefon saya. Maka, saya memlilih untuk berkhidmat di sekolah yang call dan minta lapor diri segera, iaitu Sekolah Izzuddin Shah, Ipoh. Sekolah lelaki kot. Mula-mula cuak jugak, tapi saya cikgu jenis selamba. Ada cikgu kesahhh!!

Alhamdulillah, pelajar-pelajar sangat menghormati guru. Saya mula menyayangi mereka. Dari perwatakan cikgu garang bertukar kepada watak " mak-mak"...haha. Sangat best ajar kat SIS. Masa mula-mula lapor diri, saya belum ada tempat tinggal dan kenderaan. Yang paling tragis sekali, tiada guru bujang perempuan pun kat sekolah itu. Hanya saya seorang. The ONLY ME!!! Tapi Allah Maha Mengetahui, saya dibenarkan untuk tinggal di Sekolah Raja Perempuan Taayah ( sekolah perempuan). Jarak dalam 2km je. Pengangkutan pun diesediakan, menaiki van. Penginapan RM 50 sebulan + pengangkutan free. Memang jimat duit gaji. Gaji saya dibayar RM 1,700. Oklah tu, sementara tunggu posting, sekurang-kurangnya boleh buat simpanan dan beli tiket flight. Komitmen hanya pada diri sendiri.

Saya diamanahkan untuk mengajar subjek Sains dan Matematik bagi Tingkatan 2&3. Sekolah Izzuddin Shah ini 3 in 1, aliran akademik+agama + tahfiz. Dari segi disiplin sangat bagus. Saya pun senang nak ajar mereka, asyik faham je. Kalo lihat muka mereka pun sejuk hati. Ada nur dan ramai yang muka baby face lagi. Hihi

Pada ketika itu, umur saya baru menjangkau 24 tahun. Habis belajar umur 23 tahun di UPSI. So tak delah nak menganggur lama- lama kat rumah. Saya antara guru paling bongsu kat bilik guru. Actually kat SIS,  bilangan guru lelaki lagi ramai berbanding guru perempuan. Kebanyakkan mereka ustaz-ustaz. Bunga sekuntum, kumbang punyalah banyak. Ehem, ehem...jual mahal masa itu. Stop it!

Guru-guru senior sangat menyayangi saya. Mereka terlalu baik hati. Memang berbeza karakter guru sekolah agama dengan sekolah harian biasa. Saya banyak berubah bila bersama mereka. Namun, setelah menerima panggilan surat posting saya terpaksa pergi meninggalkan mereka demi kerjaya sebagai pendidik di Sekolah Menengah Raja Dr Nazrin Shah, Kg Gajah. Lebih kurang sejam jarak dari SIS.

Sayonara SIS ~ Feb - Okt 2014

Cikgu Aisyah tetap rindu ♡♡ ♡ SIS

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails