Wednesday, May 16, 2012

KARTUN


Assalamualaikum wbt.

Terlebih rajin pula nak update entry blog hari ini. Saya akui, saya tidak aktif seperti dulu atas kekangan masa. Insyaallah pada kali ini, saya cuba untuk manfaatkan masa yang ada untuk berkongsi dengan pembaca setia blog Aisyah Mawaddah.

Kalau sebelum ini, rumah saya 1-1-14 menjadi tumpuan kanak-kanak terutama anak pensyarah selaku felo memandangkan rumah kami ini terletak di aras yang special sikit. Balik sahaja sekolah, terus kanak-kanak menerpa ke rumah saya. Dari luar jelas kedengaran,

 “Assalamualaikum Kak Aisyahhh….buka pintu boleh?”

Tu diaa…depa dah mai (getus dalam hati).

Sejujur dengan kehadiran mereka dapat mengubat segala keresahan yang melanda di dalam jiwa biarpun terlalu banyak tugasan. Melihat muka mereka, semua masalah dan kebuntuan terus hilang. Itulah, wajah-wajah anak yang masih suci bersih tanpa secalit dosa.

Memandangkan mereka suka sangat bertandang ke rumah saya, tup tup ummi mereka meminta saya untuk mengajar tuisyen dan membantu mereka dalam membuat kerja sekolah. Melihat keletah mereka membuatkan saya dan housemate tidak kering gusi. Cerdik sungguh!!

Adakalanya, kami melayan mereka dengan menonton cerita kartun. Masa saya kecil juga saya turut meminati kartun, maka tidak hairanlah mengapa kanak-kanak hari ini suka menonton kartun sampaikan housemate bilik sebelah turut terheret sama.

Individu-individu yang suka datang bilik saya...comel kan?? 

Kartun penuh dengan dunia khayalan. Kadang-kadang perkara yang tak logik pun berlaku. Contohnya, jatuh dari tempat yang tinggi tapi tak mati mati pun. Paling-paling pun penyek sekejap, then boleh bangun balik. Kalau kulit dia luka atau koyak, cepat je baik balik. Kalau kepala terhantuk atau di pukul, kepala benjol atau kemek atau pecah, lepastu sekejap je elok balik.

Macam tak logik kan? Sampaikan dulu-dulu saya rasa boleh percaya bahawa dunia kartun itu wujud.( 14 tahun yang lepas)

Tapi sekarang, kadang-kadang bila tengok cartoons dan cuba menilai dan mengambil pengajaran yang terbaik, perkara yang seems ridiculous tu la yang boleh remind us about something.

Ye ke? How?

It happens in Hereafter. Dan Allah ada menyatakannya dalam Al-Quran perihal azab api neraka.

"Sungguh, orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak Kami akan masukkan ke dalam api neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti dengan kulit yang lain, agar mereka merasakan azab. Sungguh, Allah Maha Perkasa, Maha Bijaksana" (An-Nisa :56)

Dan ingatkah kita pada peristiwa yang berlaku semasa Rasulullah s.a.w di Mikrajkan dari Baitul Maqdis hingga ke langit ke tujuh untuk bertemu Allah s.w.t?

Peristiwa di mana Allah s.w.t memperlihatkan pelbagai gambaran kejadian aneh dan pelik sebagai balasan Allah s.w.t kepada hamba-hambaNya terhadap apa yang telah mereka lakukan semasa hayat mereka.

Dan antara kejadian pelik dan aneh itu adalah Baginda di perlihatkan sekumpulan manusia yang memecahkan kepalanya sendiri. Kemudian kepala mereka elok semula. Dan kemudian mereka memecahkan kembali kepala mereka lagi. Dan ia berlaku berulang-ulang.

Juga sekumpulan manusia yang memotong lidahnya sendiri. Kemudian lidah mereka elok semula. Dan mereka memotongnya lagi. Dan ia berlaku berterusan.

Dahsyat kan? Lagi dahsyat dari cerita yang dalam karton tu.

Sekarang, logik tak?No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails