Sunday, October 23, 2011

CUTI SEMINGGU

Assalamualaikum wbt.

Pada awalnya, saya sedikit tidak puas hati dengan cuti yang tiba-tiba ini kerana sambutan perayaan Depavali sehari bertukar menjadi seminggu. huhu. Tetapi cepat saja Allah mengingatkan saya kembali dengan memberikan hikmah yang cukup baik buat saya. Beberapa urusan penting selesai dek kerana cuti yang tiba-tiba ini. Sungguh, perancangan Allah itu yang terbaik.

Seminggu cuti free bukanlah masa untuk berehat-rehat seperti yang diangan-angankan.Saya rasa, hari saya lebih relaks berbanding pada hari kuliah. Saya perlu menjalani latihan bola tampar dan persembahan dikir barat. Siapa sangka saya dulunya seorang yang kurang aktif dalam bersukan tup tup terpilih mewakili UPSI sekali gus menwakili pelajar Malaysia untuk perlawanan persahabatan dengan negara XXXX. Tambahan pula saya seorang gadis yang bertudung labuh yang nampak lembut tetapi rupanya ganas dalam bermain…hehe. Perasan lagi. Wekk!!! Doakan cermin mata saya tidak pecah lagi dan memenangi perlawanan ini pada bulan hadapan.

Jagalah adab berpakaian ketika dalam bersukan

Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki saya. Saya sudah dapat tawaran bekerja di Hal Ehwal Pelajar (HEP), UPSI selepas tamat waktu kuliah. Syukur. Tuisyen malam pun still berjalan seperti biasa.

Siapa kata dengan sibuk bekerja, kita tiada masa untuk study? Semuanya terpulang pada disiplin diri masing-masing. Saya juga masih belajar untuk menjadi seorang yang lebih berdisiplin dengan masa. Dan saya sendiri merasakan sememangnya payah jika ia berkaitan dengan masa. Masa kita tidak akan pernah bertambah. Namun masa itu milik Allah, dia akan berikan kelebihan masa pada sesiapa yang dikehendakinya. Mahu atau tidak, kita perlu bijak menguruskan masa yang ada agar tidak berlalu sia-sia.

Saya juga masih memegang beberapa jawatan dalam lajnah dan masih aktif akan program-program dakwah bersama IPTA lain. Sibuk belajar tidak boleh kita jadikan alasan untuk kita meninggalkan jalan dakwah. Dakwah ini satu kewajipan yang nak atau tidak, kita kena buat. Tidak kiralah dakwah fardhiah ke, dakwah jam'iyah ke. Kita kena, mesti dan perlu buat. Manusia memang selalu sibuk. Apa yang membezakan adalah sama ada kesibukan kita itu adalah kesibukan dunia atau kesibukan akhirat. Terima kasih buat sahabat yang tidak putus-putus memberi sokongan kepada saya.

Ramai orang tersilap. “Saya mahu tumpu sepenuhnya pada pelajaran selama 4 tahun di UPSI tanpa menggalas mana-mana tanggungjawab dan komitmen lain. Dan akhirnya keluar menjadi seorang guru.”

Saya menegur dan menasihati junior-junior dan sahabat yang lain, "Ermm..kalau macam tu awak nak develop soft-skill di mana? Sebagai guru kita perlu ada soft-skill juga. Soft-skill ini tidak akan tercetus dengan sendirinya. Ia perlu dibina dari masa ke semasa. Ramai guru yang berilmu tapi tak semestinya mampu menyampaikan ilmunya secara terang-terangan pada anak murid lain. Tambahan pula sebagai guru kita bukan setakat mengajar subjek-subjek seperti Matematik, Kemahiran Hidup, Fizik, Sains malah kita perlu menerapkan nilai-nilai Islam setiap pembelajaran.

Dalam diri kita sebagai seorang bakal guru, mesti ada niat dan kemahuan untuk faham Islam dan sampaikan kefahaman Islam pada yang lain.

Sekian.

Selamat bercuti kawan-kawan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails