Tuesday, March 16, 2010

Pemilk hatiAlhamdulillah..selesai sudah ana membaca sebuah buku yang bertajuk "Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul" yg ditulis oleh saudari Fatimah Syarha Mohd Noordin. Pengalaman penulis hampir sama dengan ana sewaktu beliau masih menuntut. Iaitu soal hati dan cinta.

Ana bersyukur kerana Allah telah memilih ana utk belajar di UPSI dan Allah juga telah pertemukan ana dengan sahabat-sahabat yg seiya dan seangkatan dalam memperjuangkan agama Allah. Byk perkara baru yg ana pelajari di sini. Dalam usaha kita mendekatkan diri dengan Allah, maka kita akan diuji utk membuktikan cinta kita kepada-Nya.
Pada suatu hari, hatiku cukup teruji dan berbolak-balik dengan kehadiran seorang insan yg cukup kukenali. Pemuda Islam yg berwibawa, berkeperibadian mulia dan bijak orangnya. Diriku masih terlalu awal utk membincangkan soal berumah tangga dalam usia yg baru sahaja mencecah 20 tahun, sedangkan cita-citaku menggunung tinggi. Biarpun dari luaran diri ini dilihat sebagai seorang yang matang dan memang layak untuk berumah tangga, tapi byk perkara yg belum tercapai lagi. Bukan niat untuk mengecewakan mana-mana pihak tapi diri ini ada matlamat hidup yang perlu dikecapi terlebih dahulu. Dalam solatku, hatiku tidak khusyuk. Sememangnya jalan mujahadah untuk mengejar cinta Allah adalah jalan yang cukup payah bagi diriku. Sujud terakhir selalu kupinta agar ibadahku diterima kerana hatiku selalu lalai dalam mengingati-Nya. Ya Allah ampunilah dosa-dosaku.

Semakin cinta Allah kuburu, semakin cinta lelaki mengejar diriku. Ana tabahkan hati. Biarlah Allah ingin menguji. Mungkin Dia inginkan bukti daripada ungkapan cinta yang sering kuluahkan pada-Nya setiap kali selepas solatku.

Sepanjang ana berada di UPSI selama 2 semester ini, ana aktifkan diri mengikuti program-program yg dianjurkan oleh pihak kolej kediaman mahupun di kampus. Dalam masa yang sama,ana sibukkan diri berukhuwah dengan rakan sejantina yg turut cintakan agama. Ana turut menjadi naqibah dalam mengerakkan usaha-usaha dakwah dalam kalangan mahasiswi. Hidup ana sememangnya terisi bagi mengelakkan perkara-perkara yg boleh menjejaskan iman ana sebagai seorang wanita muslimah. Biarlah cinta ini hanya pada yg telah halal bagiku apabila sudah tiba masanya kerana diri ini tidak akan pernah sesekali terjebak dunia percintaan sebelum berkahwin

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails